A 10 híres barlang a nagyvilágból, II. rész

Budavár Tours

A barlangok az emberiség történelme során fontos szerepet játszottak. Az őskorban több funkciót is betöltöttek: menedék és lakóhely illetve temetkezési és vallási ceremóniák helyszíne voltak. A barlangászok élvezetből, a mozgás öröméért és a szépségükért járják a barlangokat. A kevésbe kalandvágyókat pedig a szinte bemutatóteremmé átalakított barlangok várják, ahol járdák és világítás teszi még látványosabbá a földalatti világot. A tudósok, kutatók pedig tudományos szempontból azért tanulmányozzák a barlangokat, mert a régmúlt éghajlati körülményeit tárja fel. Két részes (első rész) összeállításunkban a 10 legcsodálatosabb barlangot szedtük össze. Íme a második rész: 

 

Skocjan-barlang, Szlovénia
A Skocjan-barlangrendszerben található Európa legmagasabb barlangi terme, egy hatalmas földalatti szurdok vízesésekkel, mely fölött egy Gyűrűk ura hangulatát idéző híd ível át. A barlangi karsztjelenségek közül számos megtalálható itt, bámulatos álló- és függőcseppkövek várnak ránk. A barlangot a Reka folyó alakította ki az évmilliók során és még mindig alakítja a sziklát. A folyó 34 km hosszan kanyarog a mélyben míg az Adriai-tengerbe ömlik.

Gunung Mulu-barlangrendszer, Malájzia

A malájziaiGunungMulu Nemzeti Parkban számos barlang és karsztforma található, így Borneó, illetve Malájzia egyik fő turistalátványossága. Földünk legnagyobb barlangi terme is itt található, 700 méteres hosszúságához és 396 méteres szélességéhez átlagosan 70 méteres magasság társul. A barlangrendszerben számos állatfaj él, említésre méltóak a ráncoltajkú denevérek, akik több ezres kolóniában élnek a barlangban és minden este kirajzanak zsákmányra vadászva.

Carlsbad Caverns, Egyesült Államok 

Az új-mexikói CarlsbadCaverns Nemzeti Park területén található a világ egyik legnagyobb barlangrendszere. Az itt található Big Room nevű terem elképesztő méretekkel rendelkezik, 1219 méter hosszú, 190 méter széles és 78 méter magas a legmagasabb pontján; így is azonban még csak a hetedik legnagyobb a világon. A jól kiépített barlangban a látogatók változatos barlangi formákat csodálhatnak meg.

Eisriesenwelt-barlang

A világ legnagyobb jégbarlangja Salzburgtól délre található a Werfen közelében. A német név találó, magyarul ‘Jégóriások világának’ fordítható. A Tennegebirge hegység Hochkogel nevű csúcsa alatt található barlang 42 km-es hosszúságával kiérdemelte a világ legnagyobb jégbarlangja címet. A különleges barlangot egy földalatti folyó alakította ki, a változatos jégformákat pedig az olvadó hó hozta létre. Az átlaghőmérséklet egész évben 0 fok körül van, így a képződmények nem olvadnak el.

Jeita-barlang, Libanon

A Bejrúttól 20 km-re fekvő barlang egyedülálló: két különálló, de egymással kapcsolatban mészkőbarlangból áll. A felső barlangban a világ legnagyobb függő cseppköve található itt, kb. 8 méteres, míg az alsó barlangban, ami 60 méterrel a felső alatt található, folyó folyik és egy kis tó teszi még látványosabbá. A látogatókat a tavon viszik körbe elektromos hajókkal.

Baradla-Domica barlangrendszer, Magyarország-Szlovákia

A Baradla-barlang Magyarország legrégebben kutatott, legismertebb, évszázadok óta látogatott cseppkőbarlangja. A szlovákiai Domica barlanggal együtt 25,5 km-es hosszúságú rendszert alkot. Bejárata Aggtelek község határában, fehéren magasló mészkőszirtek tövében található. Már a nelolitikum embere számára is ismert volt: menedékként, védő- és kultuszhelyként használták. Kiépítését 1806-ban kezdték el. A kezdeti látogatók azonban nem nagyon törődtek a barlangban található értékekkel, számos cseppkőt letörtek, lefűrészeltek. A barlangban található cseppkőképződmények hangzatos neveket kaptak, pl. Rózsa Sándor gatyája. Nagytemplom, Mikulás. A barlang leglátogatottabb része, az aggteleki bejárattól induló kb. 1km-es szakasz, mely kb. 1 órás földalatti sétát jelent ebben a csodavilágban.

Kövess minket kedvenc közösségi oldaladon!

Archívum

Budavár Tours

Utazni akarok!