Bulgária legszebb helyei

Budavár Tours

Hogy miért szeretik annyian Bulgáriában eltölteni szabadidejüket? Mert egy nagyon sokszínű országról van szó, mindenki megtalálja a neki megfelelő elfoglaltságot, és mindezt viszonylag elérhető áron teheti. Bansko és Pamporovo lankás hegyoldalai igazi síparadicsomok télen, a Fekete-tenger strandjai pedig hatalmas tömegeket vonzanak nyáron. A főváros Szófia talán nem a legszebb város, de ha egyszer eljut az ember a mesés vidéki tájakra és felfedezi a lenyűgöző partokat, érezni fogja, miért is olyan különleges ország. Íme, mi az, amit meg kell néznünk, ha erre járunk:

 

 

A Fekete-tenger strandjai

Természetesen Bulgáriáról mindenkinek a csodás partszakasz jut eszébe. Hatalmas kiterjedésű homokos partjai mentén persze nemcsak szállodákat találhatunk, hanem helyes halászfalvakat, illetve történelmi emlékeket. A turisták többsége a Napos partot és az Aranyhomokot választja az üdülésre, de érdemes kipróbálni Varna és Burgas városi strandjait is.

A rilai kolostor

Rila, Bulgária Jeruzsáleme, egy csodálatos ortodox kolostornak ad otthont az erdős hegyekben. A kolostor Rilai Szent Jánosról kapta nevét, aki a közelben lévő barlangban élt remeteként még a X. században. A történelem folyamán azonban kirabolták és felégették, mai formáját csak az 1800-as években nyerte el, számos renoválás során. Ha belépünk a kolostor udvarára, le leszünk nyűgözve: elegáns boltívei a fekete-fehér csíkokkal egy sor gondosan kifaragott vízköpő alatt, s az öt kupolája kellemes harmóniával emelkedik a magasba. A távolban felfigyelhetünk a Rila-hegység csúcsaira, mely a tökéletes nyugalom összképét tárja elénk.

Sozopol

Bulgária talán legrégebbi tengerparti városkája, Sozopol, igen népszerű üdülőhely a magyarok körében is. A várost a Kr. e. VII. században alapították, s akkor Apollonia névre keresztelték, hisz Apollón isten tiszteletére emeltek itt egy templomot. Sozopol elég pici ahhoz, hogy egy könnyed séta során felfedezzük. Az óváros a legszebb része, ahol csinos faházakat találhatunk. Homokos strandja tökéletes, s aki napozni vágyik a naphevítette sziklákon ezt meg is teheti.

Plovdiv óvárosa

Plovdiv, Bulgária második legnagyobb városa, büszkélkedhet valami olyasmivel, amivel Szófia nem: egy különleges óvárossal. A várost már több mint 6000 éve alapították, s hét dombra épülve bővült, de sajnos az egyiket a XX. században lerombolták. Az óváros különböző korok építészeti stílusát mutatja, érdemes jól megnézni a román stílusú amfiteátrumot. Talán a legszembetűnőbb építészeti technika a bolgár reneszánsz a szép színes házaival. A hegyre felsétálva szép kilátást tapasztalhatunk, s több kiállítás és múzeum várja a turistákat, melyeket érdemes meglátogatni.

Belogradchik

A belogradchiki erődöt lenyűgöző sziklaképződmények előterében építették fel. A természet és az ember műve olyan egyedi és festői kombinációt hozott létre, mintha a Disney meséiből emelték volna ki. A Belogradchik Sziklákat 2009-ben jelölték a világ hét új természeti csodáinak egyikévé, s bár a címet nem kapta meg, a gyönyörű és különleges sziklaformációk mindenkit elvarázsolnak.

Koprivshtitsa

Koprivshtitsa szűk utcáin sétálva, alig 100 km-re Szófiától, olyan érzésünk támad, mintha visszarepültünk volna 1876-ba, mikor a bolgárok vitézül küzdöttek az őket elnyomó oszmán uralkodók ellen. A cicomás házakban megfigyelhetjük a XIX. századi bolgár reneszánsz stílust, s a díszítések mind a lázadás emlékeit idézik fel. A falu telis-tele van emlékhelyekkel, múzeumokkal, melyek néprajzi kincseket, régi fegyvereket, szerszámokat, ékszereket mutatnak be.

Neszebar

Neszebar, avagy a Fekete-tenger gyöngye, egy történelmi város, melyet az ókorban alapítottak a trákok, Menebria néven. Azóta a görögök, a rómaiak, a bizánciak, a bolgárok és az oszmánok is uralták már a várost, valamint a hozzá tartozó félszigetet. Ha végigsétálunk a macskaköves utcákon, rengeteg templomot láthatunk, melyek története az V. századba vezethető vissza. Az UNESCO csodás és értékes műemlékei miatt a Világörökség részévé nyilvánította.

Veliko Tarnovo

Veliko Tarnovo volt a második bolgár cárság központja a XII. és a XIV. század közötti időszakban. A város Bulgária közepén helyezkedik el, s igen népszerű a turisták körében. A város egyik dombtetőjén elhelyezkedő Tsarevets-erőd volt a cárság elsőrangú védfala, illetve a cárok palotájaként is szolgált. Bulgária egykori nagyságát ma is érezhetjük, ha a csodás erődítmény falai közt sétálunk.

Melnik

Melniket két dolog miatt ismerjük: ez a legkisebb város egész Bulgáriában, és itt találhatók az ország legjobb pincészetei. Csupán percekbe telik felsétálni főutcán, de órákat is el lehet tölteni a helyi borozók egyikében, ahol a fenséges vörösborok illata bódulatba ejti az embert. Ha végre sikerül elköszönni a kocsmárostól, feltétlenül nézzük meg a melniki homokkőpiramisokat, illetve a rozseni kolostort!

A rilai Hét-tó völgye

Talán Bulgária legszebb turisztikai látványosságának tekinthetjük ezt a glaciális eredetű tócsoportot a Rila-hegységben. A legjobb időpont a túrázásra a nyár, hisz akár még júniusban is befagyhatnak a tavak. Elképesztő látványt tud nyújtani, hogy egyszerre láthatjuk a hófödte tájakat, s kicsit arrébb pedig a virágba borult réteket. A tavak egymás felett találhatók egy völgyben, s patakok, vízesések kötik össze őket. Nem könnyű eljutni a tavakig, habár a síliftek rövidíthetik a meredek utat.
 

Kövess minket kedvenc közösségi oldaladon!

Archívum

Budavár Tours

Utazni akarok!