Hőlégballonnal Kappadókia hihetetlen vidéke felett

Kappadókia, Európa legdrámaibb vidéke, a törökországi Közép-Anatóliában található. Évezredekkel ezelőtt a szél és az eső addig pusztította a homokkőréteget, míg egy vulkáni hamuréteggel borított holdbéli táj nem keletkezett, sziklákból álló „tündér kéményekkel”.

A terület lakói a 4. és 13. század között alagutakat vájtak a sziklába, így alakították ki lakásaikat, üzleteiket és sziklatemplomaikat, melyek a bizánci művészet pótolhatatlan lelőhelyei.

Az egyedülálló geológiai, történelmi és kulturális tulajdonságai miatt Kappadókia népszerű turisztikai célpont, továbbá a hőlégballonozás fellegvára. A kappadókiai régió egy vulkánikitörés eredményeként alakult ki, mintegy 3-9 millió évvel ezelőtt. Több száz és ezer éven át az üledékes és a vulkáni kőzetből látványos oszlopok százai és minaret-szerű formák képződtek, melyeknek magassága eléri a 40 métert.

Az emberek által a szikla képződmények között ásott barlanghálózat menedékként, lakóhelyként, tárolóként és az istentiszteletek helyszínéül szolgált a 4. századtól. Az alagút-komlexum egész városokat alkotott, több mint 8 emeletet rejtett a föld alá, így ez a világ egyik legnagyobb barlang-lakás komplexuma.

Kappadókia már a kora Hettita-korban lakott volt, kb. i.e. 1800 és 1200 között, majd később kedvezőtlen helyen, ellenséges birodalmak határán feküdt; először a görögök és perzsák, később a bizánci görögök és számos rivális. Ez a bizonytalan politikai helyzet arra kényszerítette az ott élőket, hogy búvóhelyeket alakítsanak ki, így találták magukat a sziklába vájt alagutakban.

A korai kereszténység idejében a kappadókiai barlangok nyújtottak menedéket a keresztényeknek a római üldöztetés elől, akik szerzetesi közösséget hoztak létre itt. A szerzetesek kiterjedt lakásokat és kolostorokat tártak fel, majd a 7. század elején létrehozták a bizánci freskókkal díszített barlang-kápolnákat, melyek a mai napig őrzik elszigeteltségüket. Nem minden kappadókiai barlang-lakás lett múzeum. Néhány, a mai napig lakásként, vagy hotelként működik valóban egyedülálló élményt kínálva. 


Kövess minket kedvenc közösségi oldaladon!

Archívum

Budavár Tours

Utazni akarok!