Jordánia legszebb látnivalói

Budavár Tours

Jordánia ott szerepel a bakancslistánkon. Varázslatos tájai illetve épületei szinte mágnesként vonzzák a kalandvágyó turistákat. Az alábbi válogatásban Jordánia 5 legszebb látnivalóját szedtük össze:

 

 

Petra

A félreeső völgyben, Jordánia zord hegyei között fekvő Petra, elnéptelenedése után, több száz évig rejtve volt a világ elől. Miután 1800-ban felfedezték, Petra elveszett városa nem csak Jordánia vezető turisztikai attrakciója lett, hanem egyike a világ legfantasztikusabb régészeti lelőhelyeinek, továbbá a közelmúltban megszavazták a világ hét új csodájának egyikeként. Ahhoz, hogy felkeressük, végig kell sétálnunk a közel 1,2 kilométeres szűk szurdokon, az úgynevezett Siq-en. A sziklák cél állomásunkon „átadják helyüket”, így megpillanthatjuk az Al Kazneh (Kincstár) hihetetlen homlokzatát, mely királyi sírként szolgált, de nevét a legenda után kapta, miszerint a kalózok ide rejtették kincseiket. Az Indiana Jones és az utolsó keresztes lovag című filmben is megcsodálhattuk már a „Kincstárat”, mint a Szent Grál utolsó nyughelyét. Az épület mögött rejtőző völgy kiszélesedik, felfedve a város többi részét, többek között több tucat ősi Nabataean sírt és számos római kori faragott-kő utcát, melyet templomok, királyi sírok, középületek, és egy hatalmas szabadtéri színpad öveznek. Petra legimpozánsabb műemléke az Ad Deir (A Kolostor), mely méltóságteljesen foglalja el helyét a város dombjai felett. A kolostorhoz vezető út a meredek dombon át vezet, és nagyjából egy órát vesz igénybe megtétele.

Wadi Rum

Ősi folyómedrek, hatalmas pasztellszínű homokos sivatagok, és bámulatos sziklaalakzatok alkotják Wadi Rum hihetetlen tájképét Dél-Jordániában. Több millió éves geológiai képződmények, az erózió és az evolúció folyamatainak érintetlen szépségével büszkélkedhet. A régió a félnomád beduinoknak ad otthont, akik kecskeszőr sátrakban élnek, valamint juh- és kecskehús állományukat őrzik, mely életmódjukat is jelenti és alkotja, és amelyet már évszázadok óta gyakorolnak az Arab-sivatagban. Látogatásunkkor egy 4x4-es jeep-el induljunk útnak, mellyel keresztülvághatunk a lenyűgöző sivatagon, eltölthetünk egy éjszakát egy sivatagi táborban, ahol megcsodálhatjuk a gyönyörű naplementét és élvezhetjük a hagyományos jordániai ételeket, majd megpihenhetünk a csillagok alatt vagy a sátrunkban egyaránt. Egyedül azonban soha ne induljunk útnak, kérjük tapasztalt vezető segítségét.

Holt-tenger

A Föld felszínének legalacsonyabb pontja, a Holt-tenger egy lenyűgöző természeti jelenség bölcsője. Az Izrael és Jordánia határán elhelyezkedő 75 kilométer hosszú és 10 kilométer széles sóstó ásványi anyag tartalma 33%, ami körülbelül hatszoros mennyisége egy óceán sótartalmának. Ez a hihetetlenül magas sótartalom gyakorlatilag lehetetlenné teszi, hogy vizében elmerüljünk, vagy ússzunk. Neve is innen eredeteztethető, hiszen semmi élet nem él meg ezen körülmények között. Nincs sem hal, sem hínár, sem más növény sem a vízben, sem annak közvetlen környezetében. A parton csupán fehér sókristályok sokaságát láthatjuk, melyek ugyanazon ásványi anyagok, melyek az óceánokban is jelen vannak, csak jelen esetben igen szélsőséges mennyiségben találhatóak meg a vízben és a parton egyaránt. Sokan gyógyító hatásuk és terápiás tulajdonságaik reményében keresik fel a Holt-tenger ásványi-sókban gazdag vizét.

Dzseras

Jordánia második leglátogatottabb romvárosa, Petra után, nem más, mint Dzseras, mely egykor a Dekapolisz szövetségének is kiemelkedően fontos városa volt. A 2000 éves görög-római romvárost, fénykorában, időszámításunk szerint 129-ben Hadrianus császár is meglátogatta, kinek tiszteletére a helyiek diadalívet építettek, mely a mai napig látható. A római városi élethez hasonló körülményeket teremtettek maguknak a lóversenypályával, egy régi sportpályával, mely 15.000 néző befogadására volt alkalmas, és egy színpaddal, melynél lenyűgöző megoldással használták ki a terület lehetőségeit, így végül csodás akusztikát kapva. Említésre méltó a fórum, mely összeköti a város déli és északi részét, valamint a kikövezett, még eredeti állapotukban megmaradt utcák, az ősi delfinekkel díszített szökőkutak, valamint a különböző templomok és szekerek is.

Akaba

A Vörös-tenger északi részénél fekvő Akaba, Jordánia egyetlen tengeri kikötővárosa. Hosszú, homokos tengerpartok, tiszta víz és színes korallzátonyok teszik ideálissá a búvárok, könnyűbúvárok és a vízi sportok szerelmesei számára. Történelmileg városa a krisztus előtti 4000-ig nyúlik vissza, beleértve, hogy a legutóbbi felfedezés alapján temploma talán a világ legrégebbi templomai között foglal helyet, hiszen az időszámításunk előtti 3. századra eredeztethető vissza, a középkori fallal körülvett városhoz Aylához (Akaba ősi neve) és a Mameluk erődhöz hasonlóan.

Kövess minket kedvenc közösségi oldaladon!

Archívum

Budavár Tours

Utazni akarok!