Kirándulás a bakonyi Gaja-patak völgyébe

Budavár Tours

Gaja-völgy a kelet-bakonyi Fehérvárcsurgó és Balinka között lévő völgyet jelenti, ahol a kis Gaja-patak keskeny szurdokvölgyben tör át a Kelet-Bakony alacsonyabb hegyei között. A kb. 4 km hosszú szurdokvölgyben hozták létre a Gaja-völgyi Tájcentrumot, mely jól kiépített tanösvénnyel várja az ide látogatókat. A völgy ideális helyszín egynapos családi kirándulásra. A szurdokban a sétaösvény mentén térképek, információs táblák találhatók, melyeken a völgy keletkezéséről, állat- és növényvilágáról és történelméről tájékoztatják a turistákat. A völgyben több helyen kijelölt tűzrakóhely található, ám mielőtt ezeket használnánk, nézzünk utána, nincs-e tűzgyújtási tilalom a területen. A Tájcentrum március végétől október 31-ig tart nyitva.

 

Megközelítés

A 81. számú főútról Székesfehérvár és Mór között Fehérvárcsurgó felé kanyarodunk, majd az Isztimér felé vezető műúton a Csurgói-víztároló közelében lévő parkolót vegyük célba.

 

Kiindulópont, parkolás

Az Isztimér Fehérvárcsurgó műúton egy nagy kanyarban a Csurgói-víztároló északnyugati végén lévő parkolóból közelíthető meg a legkényelmesebben a szurdok.

 

 

Főbb látnivalók

 

Erdészeti-tó

A völgy legkedveltebb pontja a padokkal, füves fövennyel, tűzrakóhelyekkel övezett tó. A tó mellett minimál büfé és wc is található. A szurdok érdemi, legszebb része innen kezdődik.

 

 

 

 

 

 

 

Ádám-Éva fa

A régi idősek elmondása szerint két hatalmas tölgyfa állt itt, a kisebbiket Évának, a nagyobbikat Ádámnak nevezték. Az Éva nevet viselőnek sajnos mára nem maradt nyoma, Ádám a 60-as években tűz áldozata lett és kidőlt, természetes hídként működött a patak fölött. Mivel már csak egy fa van, így az átvette a másik nevét, ezért nevezik Ádám-Éva fának.

 

Alba Regia forrás

Nevét Székesfehérvár 100 éves fennállásának tiszteletére kapta a Fejér megyei Természetbarát Szövetség 1971-ben tartott gyűlésén.

 

 

 

 

 

 

 

Sobri-Jóska barlangja

A híres bakonyi betyárról elnevezett barlang. A völgyben található, jól eldugott barlang ideális búvóhely lehetett a törvénykívüliek számára, habár nincs bizonyíték arra, hogy Sobri Jóska is itt bújt volna el üldözőitől, azonban a népnyelv mégis ezt a nevet adta a barlangnak.

 

Károly-kilátó

Az egykori főerdész fedezte fel, mikor muflonvadászat közben megpihent itt. Épített kilátót ne keressünk, a hegyoldal egy kiugró pontjáról tárul elénk csodás kilátás az egész völgyre.

 

 

 

 

 

 

További képek: 

Kövess minket kedvenc közösségi oldaladon!

Archívum

Budavár Tours

Utazni akarok!