Egy téli nap Bledben

Budavár Tours

Szlovénia méltán foglalja el helyét a világ legszebb országai közt. Aprócska területe ellenére minden földi jóból kijutott neki. A hófödte hegyek, hangulatos tengerparti városok és gyönyörű völgyek jellemzik a gazdag természeti látnivalóit. Az élet lassan és nyugodtan folydogál a Bledi-tó partján, télvíz idején is. A friss levegőt szinte harapni lehet, míg a tóról felszálló pára romantikus hangulatot kölcsönöz a víztükör közepén magasodó, hófehér kis templomocska látványának. A háttérben büszkén tornyosulnak az Alpok vadregényes bércei, melyek már évezredek óta farkasszemet néznek a sötétkék színű tóval.

Az egyik legszebb kilátás kétség kívül a várból tárul elénk. A vár történelme egészen a XI. századig vezethető vissza, bár abban az időszakban még csak egy román stílusú torony magasodott a tó fölé. Az erőd inkább védelmi, mint luxus célokat szolgált a múlt során. Jelenlegi formáját a XVI. században nyerte el, miután felújították a földrengés okozta károkból. A gótikus boltíves bejáraton belépve elkezdődik az időutazás, melynek a változatosságáról a várban működő múzeum és az érdekes kiállítások gondoskodnak. Az egyik legszebb épület a fellegvárban a kápolna, melyet a 16. században építettek. Napsütéses téli napokon nagyszerű program a reggeli után fölsétálni a tópartról.

Télvíz idején is gyakoriak a napsütéses órák, így ha a tavat nem borítja jég, akkor ideális alakalom nyílik előttünk, hogy kipróbáljuk a pletnát. Mi is ez a furcsa nevű dolog? Ez egy fából készült lapos fenekű csónak, melyet különleges technikával hajtanak, ennek a neve ”stehrudder”. A pletna eredete a XVI. századig nyúlik vissza és csak erre a területre jellemző. Pattanjunk be a csónakba, mert fokozottan igaz a mondás: aki nem csónakázott pletnával, az nem is járt még Bledben…

Mágnesként vonzza a tekintetünk, az aprócska szigeten található Mária mennybemenetele templom. Azonban más érdekességeket is rejt a fákkal benőtt földterület, mint pl. harangláb, plébánia, prépost háza… 

A történelem sötét időszakaiban, a szerelem pogány istennőjének a temploma állt itt, majd Živa istennőt „felcserélték” a keresztény Máriára. 99 lépcső leküzdése után saját szemünkkel meggyőződhetünk a kedves templom ragyogó hangulatáról.

Az egész napos aktív programok után, melyet ez a nagyszerű környék kínál, nyugodt szívvel fogyaszthatjuk el a világhírű bledi krémest. Az elmúlt 60 évben a 12 millió krémest készítettek és fogyasztottak el jóízűen a vendégek. S hogy mi a titok? 

Az aranyszínűre sütött, vajas tésztából készült alap, melyet ízletes vaníliakrémmel „bolondítnak” meg, hogy aztán egy hajszálvékony, ropogós vajas tésztából sütött lappal befedjék. Végül, de nem utolsó sorban, vékony porcukorréteggel „havazzák be” az isteni süteményt.

A kellemesen eltöltött pihenőnap után várnak a havas hegyek, a nagyszerű síterepek. A kivilágított pályákon még sötétedés után is csúszkálhatunk, míg a szállodánkba visszatérve vár a meleg szauna…

 

Foglalási lehetőségek Szlovéniába

 

Ráadásként egy csodás videó Bledről:
 

Kövess minket kedvenc közösségi oldaladon!

Archívum

Budavár Tours

Utazni akarok!