A mesés Rio de Janeiro

Budavár Tours

Fehérhomokos strandjaival, hatalmas hegyeivel és festői kikötőjével nem csoda, hogy Rio de Janeirót a “cidade maravilhosaként”, azaz a bámulatos városként ismerjük. A Dél-Atlanti-óceán partjain fekvő város Brazília legnagyobbika, s a világ leggyönyörűbb természeti adottságaival rendelkezik a metropoliszok körében. A káprázatos táj csupán egy a sok okból, hogy miért érdemes elutazni Rióba. A karneválszezon idején az utcák megtelnek díszes ruhákba öltözött táncosokkal, zenével, tengernyi mulatozót vonzva a világ minden pontjáról. Azonban bármikor látogatunk el Rio de Janeiróba, e 10 legszebb látványosságot ne hagyjuk ki:

 

 

Lagoa

Lagoa körzete nemcsak a legelőkelőbb környék a gazdag Zona Sul kerületben, hanem ez a harmadik legdrágább körzet egész Dél-Amerikában. Itt helyezkedik el egy hatalmas lagúna is, melyet Lagoa Rodrigo de Freitas néven illetnek. A lagúnát körülvevő 6 és fél kilométeres út a futók és kerékpárosok kedvenc helye. A parton végighúzódó kültéri kávézók, éttermek lenyűgöző kilátásokat biztosítanak a lagúnára és a strandokra.

Maracanã Stadion

A futball vitathatatlanul Brazília legfontosabb sportága, és a Maracanã Stadion Rio egyik legfeltűnőbb épületévé vált. Valaha ez volt a világ legnagyobb férőhelyű focistadionja, közel kétszázezer ember befogadására volt alkalmas, mikor 1950-ben átadták. Később csökkentették befogadóképességét biztonsági okokból kifolyólag, illetve azért, hogy minden rajongónak legyen ülőhelye. Részlegesen újjáépítették a 2014-es labdarúgó-világbajnokságra való tekintettel, most 80,000 nézőnek ad helyet, s még így is Dél-Amerika legnagyobb stadionja maradt.

Tijuca Nemzeti Park

A Tijuca Nemzeti Park hatalmas, főként hegyvidéki tájakat ölel fel, s a világ egyik legnagyobb városi erdejét foglalja magában. A turisták felsétálhatnak Rio legmagasabb csúcsára, a Pico da Tijucára, hogy ott a Guanabara-öbölre és a városra nyíló csodálatos kilátásban gyönyörködhessenek. Az erdőt az 1800-as években majdnem kipusztították kávécserjék beültetésével, de szerencsére a század második felében mintegy kilencmillió fa ültetésével majdnem az egész erdőt sikerült megmenteni. Persze az erdő mellett egyéb látványosságok is akadnak, mint a Mayrink kápolna a híres brazil neorealista festő, Cândido Portinari műveivel, illetve a 30 méter magasról lezúduló Cascatinha-vízesés.

Lapa

A Rio de Janeiro belvárosában, a „Centróban” található Lapa körzete valaha a város piroslámpás negyede volt. Ma pedig a körzet élénk éjszakai életéről nevezetes. Hétvégén elhaladva a szamba és choro bárok sora előtt, zene és tánc hangulata tölti meg a levegőt. A körzet építészeti emlékei az 1800-as években készültek, s látványos hátteret adnak az ünnepségeknek. Ez a tökéletes hely arra, hogy találkozzunk barátainkkal és a rióiakkal, kipróbáljuk a helyi konyhát, és elkortyolgassunk egy caipirinhát, Brazília nemzeti koktélját, mely cachaçából (cukornádlikőr) és zöldcitromból készül. Az Escadaria Selarón nevű híres lépcsősor köti össze Lapa és Santa Teresa körzeteit.

Santa Teresa

A dombon fekvő Santa Teresa körzete kiváló kilátást ad a város kikötőjére, s a látogatókat arra invitálja, hogy lépjenek vissza egy kicsit az időben, s tapasztalják meg a XIX. századi Rio palotáit és macskaköves utcáit. A terület nélkülözte a fejlesztést egészen 1896-ig, mikor egy vízvezetéket fektettek le, mely összekötötte a körzetet a várossal. A kerület menedékül szolgált művészeknek, zenészeknek és íróknak a XX. században, és habár modern klubok, butikok árasztották el a körzetet, továbbra is fenntartja e barátságos művészcsoporti rezgést. A város utolsó fennmaradt villamosa, a Santa Teresa villamos népszerű turistalátványosság volt Rio de Janeiróban, azonban a vonalon történt komoly baleset után bezárták.

Jardim Botanico

A Lagoa körzet nyugati részéhez tartozó Rio de Janeiró-i Botanikus Kert, avagy a Jardim Botanico több mint 8000 növényfajnak ad otthont. Mivel már az 1800-as évek elején megépítették a kertet, rengeteg érett példánnyal találkozhatunk, akár a tornyosuló pálmafák alkotta sugárutakkal. Ám az idelátogatók zöme a 600 gyönyörű orchideafajért jön el. A kert számos műemléket és szökőkutat is kínál, valamint olyan különlegességeket is, mint a japánkert, vagy a tó tele vízililiommal és az új Museu do Meio Ambiente, mely környezettel kapcsolatos kiállítási tárgyakat mutat be.

A Cukorsüveg-hegy

A Guanabara-öböl szájából mintegy 400 méter magasságba meredő Cukorsüveg-hegy egy kvarc- illetve gránittömb, mely csúcsára üvegfalú siklók, “bondinhók” vagy “teleféricók” vontatják fel a turistákat. A sikló húszpercenként indul a Babilônia domb lábától, s viszi az utasait a Morro da Urca nevű kis hegy csúcsára, ahonnan egy másik siklóval utazhatunk a hegytetőre.

Ipanema

A strand, melyet a The Girl from Ipanema című bossa nova dal tett híressé az 1960-as években, a mai napig Rio de Janeiro legnépszerűbb üdülőhelye. A hosszú, ívesen elnyúló puha, fehérhomokos partja a fodrozódó hullámokkal évről évre elnyeri a „Legjobb strandok a világon” listáknak vezető helyeit. A strandot jól szervezett bolthálózat látja el, illetőleg a kávézók, az éttermek, a galériák, a színházak és a klubok is a kedvünkre vannak.
A gazdag Zona Sul, azaz „Déli Zóna” részét képező Ipanema Copacabana és Leblon partjai között terül el. Számokkal jelölt oszlopok, azaz „postos” különítik el a különböző részlegeket, melyek mindegyikét más-más emberek látogatják. A családok a 11-es és 12-es részlegeket kedvelik, míg a 9-es szekciót elkötelezett napozók és kerékpáros akrobaták keresik fel.

Copacabana

Copacabanát Ipanamától nyugatra a szörfösök által kedvelt Arpoador strandja választja el. Copacabanának kicsit aktívabb atmoszférája van, mint az ugyanolyan híres szomszédjának. A rióiak, azaz a „cariocák” egyfolytában futballoznak, vagy éppen röplabdáznak, s mindig lehet hallani az árusokat, amint hangosan kiabálva ajánlják ételeiket, italaikat a parton sorakozó bódéjukból. A Copacabana Erőd a strand egyik végében található hadibázis háborús múzeummal, mely nyitva áll a turisták előtt. Az erődre néző partrészeken halászokkal találkozhatunk, akik reggeli fogásaikat árulják.
A turisták és a rióiak egyaránt szeretnek végigsétálni a sétányon, mely a 4 km hosszú strandot határolja. Az eredetileg az 1930-as években kiépített járda hullámszerűen lett megtervezve, s fekete, illetve fehér kövekből rakták ki. A sétányon belül rengeteg többemeletes hotel és apartman várja vendégeit.

A Megváltó Krisztus szobra

A 710 méter magas Corcovado csúcsán felállított “Cristo Redentor”-szobor széttárt karokkal áll, s nyugodtan mered a városra. Az építkezések már 1922-ben elkezdődtek az art déco mozgalom csúcspontján, s a kész zsírkőszobrot a világ legnagyobb szobrának tartják (a saját műfajában). A legtöbb idelátogató kipróbálja a függőlegesen haladó fogaskerekű vasutat, hogy elérje a csúcs lábát. Onnan pedig a szoborhoz lépcsők százait kellett megmászni, ma már viszont liftek és mozgólépcsők segítségével rövidíthetjük a kirándulást.

Kövess minket kedvenc közösségi oldaladon!

Archívum

Budavár Tours

Utazni akarok!