Németország legszebb kastélyai, II. rész

Budavár Tours

Ha meglátogatunk egy német kastélyt, olyan mintha a tündérmesék világába lépnénk be, ahol a kastélyok magas hegycsúcsokon állnak, a tornyaik pedig az égig érnek. Németország híres a várairól, kastélyairól, melyek hős lovagok, hercegek menedékéül szolgáltak, s a háborúk pusztításai nyomot hagytak rajtuk. A gazdag múltú várakat felújították, s így eredeti pompájukban díszelegnek, sőt némelyiket az alapítók leszármazottai lakják még ma is. A várak nemcsak kívül, hanem belül is csodálatosak, rengeteg kincset rejtenek magukban: festményeket, bútorokat és régi fegyvereket. Első rész: itt található.

 

 

Heidelbergi várkastély

A heidelbergi várkastély 80 méter magasra épült egy domb északi oldalára, ahonnan tökéletes kilátás nyílik Heidelberg régi központjára. A kastély romja az Észak-Alpok egyik legjelentősebb reneszánsz építészeti emléke. Meglehetősen hosszú és egyben zűrzavaros történelemmel büszkélkedhet, hisz az első épületét a XIII. században állították fel. A harmincéves háború során teljesen romba dőlt, a XVII. században szintén lerombolták a franciák, majd 1764-ben egy villámcsapás áldozata lett. Mikor már azt hinnénk, hogy ennél rosszabb nem jöhet, elvitték a köveit, hogy házakat építsenek belőle Heidelbergben… Persze mindig próbálkoztak az újjáépítésével, ami azt eredményezte, hogy mindenféle építészeti stílust belevittek, és épp ez az, ami a kastély fényét emeli.

Hohenschwangaui kastély

II. Miksa, II. Lajos bajor király édesapja, fedezte fel a hohenschwangaui kastélyt egy túra során, mikor még leendő trónörökös volt. Nagyon megtetszett neki, és hogy ne csak romokban heverjen, megvette a kastélyt és renováltatta. Mikor elkészült a felújított kastély, Miksa herceg vadászházként, illetve nyári palotaként használta. 1864-ben II. Miksa meghalt, így II. Lajos vette át a trónt. Sohasem házasodott meg, így édesanyja is a kastélyban élt élete végéig. Érdemes meglátogatni ezt a csodálatos kastélyt, mely Hohenschwangau falvában található, nem messze Füssentől.

Eltzi vár

Az eltzi vár a Mosel folyó közelében helyezkedik el Koblenz és Trier között. A XII. század folyamán épült, így a Rübenach-, a Rodendorf- és a Kempenich-család otthonaként is szolgált, s még mindig megvan néhány az eredeti bútordarabokból. A kastély egy hatalmas sziklára épült egy erdő közepén. Egyedülálló a középkori építészeti stílusa, amihez az is hozzájárult, hogy egy háború sem érintette. Fegyverraktárát, mely gyönyörű arany és ezüst alkotásokkal, emellett porcelánnal és ékszerekkel van tele, Európa egyik legszebbjének tartják. Az 1979-es A kilencedik alakzat című filmben is látható a kastély kívülről.

Hohenzollern-kastély

A Hohenzollern-hegy csúcsán álló kastély története a XI. században kezdődött. Az évszázadok alatt az eredeti kastélyt lerombolták, egyedül a kápolna maradt ép. A jelenlegi kastélyt IV. Frigyes Vilmos porosz király építtette a XIX. század közepén. A Stuttgarttól 50 km-re fekvő kastély a Hohenzollern-dinasztia ősi otthona, ahonnan császárok és királyok kerültek ki. Ma a kastély múzeum, melynek nincsen párja. Olyan értékes kincseket őriz, mint a porosz királyok koronája, vagy éppen II. Frigyes egyenruhája. Nem véletlen, hogy ez Németország egyik leglátogatottabb kastélya.

Neuschwansteini kastély

A neuschwansteini kastély nemcsak a legtöbbet fotózott épület egész Németországban, hanem Európa legnépszerűbb úti céljainak egyike. A Bajor-Alpok lélegzetelállító tájaival körülölelt, mesébe illő kastély ihlette Walt Disney elvarázsolt kastélyát. Az 1800-as években készült kastélyt nem védelem céljából építették, mint a legtöbb várkastélyt. Ezt II. Lajos építtette magának, hogy kicsit elvonulhasson a tömeg elől. Minden szoba káprázatos csillárral és gyönyörű festményekkel lett berendezve, a harmadik emeletet Richard Wagner hattyús operáinak szentelte, akit igen nagyra tartott.

Kövess minket kedvenc közösségi oldaladon!

Archívum

Budavár Tours

Utazni akarok!