Ázsia 10 leghíresebb temploma, I. rész

Budavár Tours

Nincs még egy kontinens, ahol annyi templom lenne, mint Ázsiában. Ez talán nem is meglepő, hiszen Ázsia a szülőhazája a legtöbb fő vallásirányzatnak úgy, mint sok más hitnek, eszmének. Néhány ezek közül - ideértve a buddhizmus, a hinduizmus, dzsainizmus, a szikh és a taoizmus vallásokat - adott ihletet a leghíresebb templomok közül számos létrejöttéhez.

 

 

Lótusz Templom

A Lótusz Templom virágszerű alakjáról is ismert, a Bahá'í Imaház a bahá'í hit leghíresebb temploma Indiában. A templom tavirózsa alakja 9 oldalú, amelyet 27 szabadon álló, márványborítású szirom díszít, három rétegbe rendeződve. 1986-ban nyitották meg, és azóta Delhi egyik leglátogatottabb épületévé vált. Az épületet övező, buja park parkosított, de javarészt elzárt a látogatók elől.

Ranakpur Templom

Adinatha-nak szentelték a Ranakpur faluban található Jain templomot, amely méltóságteljesen emelkedik ki a hegy völgyéből. A templomot több, mint 1444 tökéletes részletességgel kifaragott márványoszlop támogatja. A pillérek mindegyike más faragású, így nincs két azonos közöttük. Az épület szerkezete és a négyes arculat Tirthankara győzelmét szimbolizálja a négy égtáj és világegyetem felett. A templomot valószínűleg a késő XIV. és közép XV. században építették, bár építésének dátuma vitatott.

Taktsang Dzong

Egy 900 méter magas szikla szélén található, a Taktsang kolostor, avagy a „Tigris búvóhelye”, amely lenyűgöző látványt nyújt, továbbá ez Bhután nem hivatalos jelképe is. Körülbelül 2-3 órás hegyi túrával érhető el a parkolóból a templom. Az eredeti kolostort a XVII. században építették, de a legtöbb épület elpusztult egy tragikus tűzvészben 1998-ban. Azóta a templomot már gondosan helyreállították a korábbi dicsőséges állapotába.

Smaragd Buddha Templom

A „Wat Phra Kaew”, avagy Smaragd Buddha Temploma egy híres templom Bangkokban, amely a Királyi Palotakomplexum része. A főépületben a központi csarnokban található, és a Smaragd Buddhának ad otthont. Az arany ruhával díszített jade szobor, az egyik legrégebbi és leghíresebb Buddha szobor a világon.

Temple of Heaven - „Az Ég oltára Templom”

A „Temple of Heaven”-t avagy az „Ég Oltára” templomot taoista templomnak tartják, habár a kínai univerzalizmus megelőzte a taoizmust. A templom Yong császár uralkodása alatt épült 1406-1420. között, akinek a nevéhez fűződik még a Tiltott Város építése is, Pekingben. Nem csak a templom szép látványosság, de a templomot körülvevő hatalmas, nyilvános park is népszerű reggelente és hétvégenként, főként a „tai chi”-t gyakorló, helyi lakosok körében.

Kövess minket kedvenc közösségi oldaladon!

Archívum

Budavár Tours

Utazni akarok!