A Yosemite Nemzeti Park 10 legszebb látványossága, I. rész

Budavár Tours

A természet magával ragadó alkotásait őrzi a Yosemite Nemzeti Park, amely Amerika egyik legnagyszerűbb és legnépszerűbb nemzeti parkja. Az ősi gleccserek által vájt területen hatalmas gránitszikla képződmények, dübörgő vízesések, kanyargó folyók, és gazdag, erdős völgyek és füves rétek is megtalálhatóak. A San Francisco-tól mintegy 320 km keletre található vadon elsőként 1864-ben lett védetté nyilvánítva, köszönhetően a skót-amerikai természettudós John Muir fáradhatatlan erőfeszítéseinek. Manapság közel 4 millió ember látogat el a Yosemite Nemzeti Parkba minden évben, azért hogy megtekintse a látványosságokat. Bár a legismertebb látnivalók közül sok a Yosemite-völgyben található, a park több mint 1300 km nyomvonalain sétálva és a túrázva lélegzetelállító táj tárul az idelátogatók elé...

 

 

Tuolumne Meadows

A Yosemite területén a tájak sokfélesége látható, ideértve a Tuolumne Meadows magas fennsíkját is. Körülbelül egy órányi autóútra, a Yosemite-völgytől északkeletre található a Tuolumne Meadows lapos medencéje, amely körül meredek gránit sziklaalakzatok és kupolák találhatóak. Ideális hely családi vakációzásra, és kedvelt kempingező helynek számít, a Tuolumne folyó horgászatra és az úszásra is kiválóan alkalmas. A könnyű túrák a Soda-Springs természetes forrásaihoz és a John Muir Trail mentén szintén népszerű időtöltésnek számítanak. Az egynapos kirándulások a régió gyönyörű tavaihoz kihagyhatatlan látványosságot kínálnak.

Bridalveil Falls

Bridalveil-fátyolvízesés az egyik első látványosság, amit a nyugat felől érkező látogatók megtekinthetnek a parkban. A több, mint 60 emelet magas vízesés tavasszal a leginkább figyelemre méltó, amikor mennydörgő robaj kíséri a hóolvadás miatt felduzzadt áramlást. Bridalveil-vízesés minden szezonban szeles és ahogy a vízesés a széltől oldalirányban mozog, igazán jellegzetessé teszi ezt az áramlást. Egy 20 perces sétával a Bridalveil-vízesés parkoló részétől a látogatók eljuthatnak a vízesés kiindulópontjához. A meredek emelkedés ellenére ez az ösvény az egyik legegyszerűbb túra a parkban.

Sentinel Dome

A Yosemite-völgy déli oldalán található a Sentinel Dome (Őrszem-kupola), amely Ansel Adams által 1940-ben a csúcsról készített fényképéről vált híressé. A képen egy szélfútta fenyőfa látható, mintha a sziklából lenne kinőve. Bár a 400 éves fa 2003-ban kidőlt, a sziklás csúcs továbbra is népszerű kirándulóhely. Egy órás vándorlással a látogatók az északkeleti gránit lejtőkön át a kupola tetejére juthatnak, ahol élvezhetik a tökéletes kilátást a parkra. Télen, a kupolához sítúrák vezetnek fel Badger Pass Ski Area-ból.

El Capitan

Az egyik leghíresebb nevezetessége a Yosemite Nemzeti Parknak, az El Capitan gránit monolit, amely csaknem 2308 méter magasra emelkedik ki a Yosemite-völgyben. Ez a hely a sziklamászók kedvencének számít. 1958-ban, Warren J. Harding, Wayne Merry és George Whitmore voltak az elsők, akik megmászták az El Capitant. Ez a híres Yosemite látványosság Yosemite-völgy nyugati részén lévő helyekről látható a legjobban, ideértve a Tunnel View-t, Bridal Veil-vízesést, és az El Capitan-mezőt is.

Mariposa-Grove

A Yosemite Nemzeti Park legdélebbi részén található a Mariposa-erdő, amely egy védett óriásfenyő erdő, néhány közülük már több, mint 2000 éves. A Szikvója példányok közé tartozik a liget legnagyobb fája, a Washington fa, és a Kaliforniai Alagút-fa is, amelyet az 1800-as években megvágtak, azért, hogy lovaskocsival átjuthassanak rajta. A kidöntött óriások, mint a Fallen Monarch szintén figyelemre méltóak. A Mariposa–erdőben nyitott kisvonaton kínálnak túrákat az idelátogatóknak, ahonnan a látogatók fel és le tudnak ugrani, így kényelmesen sétálhatnak is a mamut fák között.

Kövess minket kedvenc közösségi oldaladon!

Archívum

Budavár Tours

Utazni akarok!