Lettország legszebb helyei, I. rész

Budavár Tours

Az ország - ahogy a fővárosa Riga is -, bővelkedik látnivalókban, illetve festői környezet is jellemzi. A vízesésektől a nemzeti parkokig Lettország remek látványt és sok szabadtéri tevékenységet kínál. A strandok, az erdők és a középkori falvak mind érdemesek a látogatók figyelmére. Az alábbi lista a legkedveltebb lettországi látnivalókat mutatja be röviden.

 

Liepaja

A keleti parton, a Balti-tengernél található Liepaja városa. Ez volt Lettország fővárosa az első világháború alatt, Liepaja valójában egy kettéosztott város. A város egyik fele egy hagyományos központ. A város másik, északi fele Karosta, sokkal jobban ismert, hiszen egykor titkos orosz katonai város volt. Ennek eredményeképpen, Liepaja építészete jelentősen függ attól, hogy hol tartózkodunk éppen a városban. A legtöbb látogató Liepajába a látványos fehér homokos strandok miatt érkezik. Vecliepaja és Dienvidrietumi a két legnépszerűbb strand, mégha ritkán zsúfolt is. Karosta egyik strandja egy nagyszabású tengerparti zenei fesztivál helyszínéül szolgál, melyet rendszerint minden év júliusában tartanak.

Gauja Nemzeti Park

Lettország nagy része fejletlen, így a Gauja Nemzeti Park kiváló példája az érintetlen környezetnek. Barlangok, sziklák és más sziklaalakzatok találhatóak a parkban. Az amatőr barlangkutatóknak érdemes olyan hatalmas barlangokat keresni, mint Gutmanala, amelynek falain feliratok találhatóak, és a legenda szerint a vizeinek gyógyhatása van. A Gauja-folyó a parkon keresztül folyik, és a park lélegzetelállító sziklákkal büszkélkedik. Az aktív pihenésre kiváló lehetőségeket nyújt a park, ennek megfelelően a túrázás, hegyi kerékpározás és a kajak-kenu is ajánlott.

Kuldiga

Kuldiga kisvárosában egy folyó fut a házak és az utcák között, így a város beceneve méltán lett „Lett Velence”. Azonban itt található Európa legszélesebb vízesése is, amely miatt a legtöbb ember idelátogat. A Venta néven ismert vízesés 240 méter széles. A tavasz folyamán lazacok ugranak át a vízesés felett, és a helyiek látványos módon fognak halat: a levegőben. Érdemes megcsodálni a tégla hidat is, amely a vízesés felett ível át. Bár a második világháborúban megrongálódott a híd, nagy része még mindig érintetlen maradt.

Cape Kolka

Lettország északkeleti csúcsában található a Slitere Nemzeti Park. A park gyöngyszemének számít a Kolka-fok, amelyet mindenhonnan víz vesz körül és igazán látványos kilátást nyújt! A Kolka-fok egy távoli, ősi helynek számít a történelme és helyszíne miatt. Amikor Lettország a szovjet uralom alatt volt, a Kolka-fokot lezárták és katonai területként használták, emiatt egyes falvak teljesen kiüresedtek. Ma ez a hely kiváló lehetőséget nyújt egy kis visszatekintésre, ahol az idelátogatók felfedezhetik Lettország egy olyan részét, amely csak keveseknek adatott meg! Ráadásul a Kolka-fok fehér homokdűnéi és a vízre nyíló panorámája egyedülálló!

Cesis

Az ország egyik legrégebbi városa Cesis, amely közép Vidzeme-felföldön található. Főként az óváros miatt látogatnak ide, mivel a macskaköves utcák különleges hangulatot adnak ennek a bájos városnak a felfedezéséhez. Cesis két rendkívüli kastéllyal is büszkélkedhet, amelyek egymás mellett találhatóak. Az első, az eredeti Cesis-kastély, melyet a XIII. században alapítottak és ma már többnyire elpusztult. A szomszédjában található a XVIII. században épül Új Cesis-kastély, amely csodás kertekkel van körülvéve. A kastély otthont ad a Cēsis Történelmi és Művészeti Múzeumnak is.

Kövess minket kedvenc közösségi oldaladon!

Archívum

Budavár Tours

Utazni akarok!